Nekretnine, usluge održavanja, izleti, najam vozila, grafički dizajn,

Trogir area

Grad Trogir smjestio se u srednjoj Dalmaciji, 25 km zapadno od Splita (sjedišta Splitsko-dalmatinske županije), na sjeverozapadnom rubu Kaštelanskog zaljeva.

Ovaj šarmantni gradić, smješten dijelom na obali, dijelom na otoku Čiovu (s kojim ga veže most), unutar svojih zidina čuva tragove urbanog života od III. st. pr. Kr., kad su ga osnovali grčki kolonisti sa otoka Visa, do danas.  Njegovo kulturno –povijesno bogatstvo i kontinuitet urbanog življenja, kao i činjenicu da se danas smatra najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom u centralnoj Europi, prepoznato je i na svjetskoj razini pa je tako ovaj gradić pronašao svoje mjesto na UNESCO-voj listi spomenika svjetske kulturne baštine.

trogir triptih

Svaki korak napravljen unutar njegovih zidina otkriva posjetitelju novi djelić kulturne povijesti grada. Katedrala Sv. Lovre sa portalom znamenitog majstora Radovana, kula Kamerlengo, Gradska vrata, palača Čipiko, Gradska vjećnica, crkva sv.Nikole, Muzej grada, Pinakoteka i  prva ljekarna u Europi, samo su neke od brojnih znamenitosti grada koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Osim iznimnog kulturno-povijesnog naslijeđa, Trogir i njegovu okolicu, idealnom lokacijom za odmor čini i blaga mediteranska klima, bujna subtropska i mediteranska vegetacija kao i arhipelag slikovitih otočića i bezbroj malih i slikovitih uvala i plaža. Smješten u centralnom dijelu dalmatinske mikroregije, sa 2670 sunčanih sati godišnje i temperaturom višom od 10°C čak 281 dan u godini,  idealan je odabir za odmor putnika namjernika tijekom cijele godine.

Otok Čiovo nudi idealan spoj urbanog i prirodnog; blizu stare jezgre grada Trogira, svih važnijih prometnih pravaca u Damaciji i internacionalne zračne luke Split, te povezan mostom sa kopnom, samo je nekoliko kilomtera udaljen od ostatka svijeta, a nudi sve prednosti odmora na otoku; brojne uvale i plaže, čisto more (poglavito sa južne, neizgrađene strane otoka), bujnu mediteransku vegetaciju i prekrasne krajolike.

otok ciovo

Uz jugozapadnu obalu smjestili su se otočići  Sveta Fumija, Kraljevac i Galerija čije su obale pogodne za podvodni ribolov.

Tijekom ljetnih mjeseci sa otoka je moguće brojnim brodskim linijama (tzv. taxi brodovima)  posjetiti okolna mjesta i gradove poput Trogira, Donjeg Segeta ali i Splita i na taj način izbjeći vožnju automobilima i muke oko pronalaska parking mjesta.

Naselja na Čivou su Okrug Gornji i Donji, Arbanija, Slatine, Žedno i Čiovo.

 

Okrug Gornji i Okrug Donji naselja su na zapadnoj obali otoka Čiova.  Imena su dobili po hrvatskoj riječi „krug“ jer su raspoređeni uzduž kružne uvale.

Iz Okruga se pruža prekrasan pogled na arhipelag, otočiće i otoke Šoltu, Drvenik Veli i Drvenik Mali, a svega 2 km udaljenosti od stare jezgre grada Trogira, čine ga idealnom početnom točkom za istraživanje kulturno-povijesne ostavštine ali i oklonih plaža, uvala i netaknutih krajolika.

Ovo je turistički najrazvijenije područje na otoku Čiovo pa nudi veliki izbor apartmana, soba i kuća za odmor po svačijem ukusu kao i brojne turističke sadržaje od dobro opremljenih trgovina i marketa, brojnih restorana, kafća, pizzerija i konoba pa do teniskih terena, mogućnosti najma pedalina, brodova i sl. opreme za rekreaciju na moru.

 

Arbanija se smjestila sa sjeverne strane otoka te također nudi široki spektar apartmana i soba za najam. Centralnu točku čini domenikanski samostan Sv.Križa osnovan u 15 st. koji čini crkva (sa vrijednom slikarskom baštinom iz  17 st.) i klaustar sa prostranim vrtom čiji je sjeverni zid, izgrađen poput utvrde, uronjen u more.

Neposredno uz samostan smjestila se centralna šljunčana plaža sa dva kafića i brojnim manjim restoranima, konobama i pizzerijama u blizini.

 

Mjesto Čiovo praktički je nastavak grada Trogira. Smješteno odmah uz most koji ga povezuje s gradom izgrađeno je nad samom pećinom u kojoj su se nekoć sklanjali pustinjaci, a gdje se danas nalazi franjevački samostan Sv. Ante iz 17 st.

Uz samostan Sv. Ante, tu su i manje ali jednako zanimljive crkvice Sv. Nikole (iz 14 st.), Sv. Andrije (6./7.st.), Sv. Petra (16.st.) te crkva Gospe pokraj mora (13.st.) smještena uz samo glavnu prometnicu.

 

Žedno se smjestilo u unutrašnjosti otoka Čiova ali iz svoje vršne zone nudi prekrasan pogled na južnu stranu. Isprepleteno brojnim vatrogasnim putevima, avanturistima nudi mogućnost da pješice ili biciklima, nesmetano uživaju u prekrasnim krajolicima i netaknutoj prirodi daleko od vreve turističke sezone.

priroda triptih 740x300

Iz mjesta se može pješice, vijugavim stazama kroz polja i bujnu mediteransku vegetaciju, posjetiti i skrivenu crkvicu sv. Mavra iz 4.st. u kojoj su se nekad okupljali pustinjaci.

 

Slatine su malo ribarsko mjesto sa 1100 stanovnika smješteno na sjeveroistočnoj strani otoka Čiova. Turističku ponudu mjesta čine stare kuće i novosagrađene vikendice uz više kafića, pizzerija, restorana i konoba koje nude domaće specijalitete.

Mjesto se smjestilo duž razvedene obale s brojnim uvalama, hridima, kamenim i šljunčanim plažama što se protežu do samog rta otoka. Borove šume poviše malih šljunčanih uvala stvaraju prirodan hlad za ljetnih vrućina, što ih čini idealnim mjestima za kupanje obitelji s manjom djecom.

Svega 2 km od Slatina, na južnoj strani otoka, u stijenama, smještena je crkvica „Gospe od Prizidnice“, nadaleko poznato svetište u kojem su boravili pustinjaci tijekom srednjeg vijeka.

gospe od prizidnice triptih1

Tijekom ljeta se iz Slatina organiziraju posjete južnoj strani otoka uz kupanje u pustim uvalama, posjet otoku Šolti, a uz neizostavnu bogatu ponudu ribe sa gradela i domaćeg vina.

Iz mjesta puca pogled na Split i Marjanski polutotok te Kaštelanski zaljev. Udaljene su 8 km od Trogira te 35 km cestovnim putem do Splita. Ljeti su povezane brodskom linijom sa Splitom, Trogirom i ostalim mjestima na otoku. Tako do splitske rive brodom treba svega 30 minuta.